Eurominiementornooi Bierbeek

Zaterdag 9 augustus 2014

De euroselectie U13-U14 van FC Landen trok op zaterdag 9 augustus naar Bierbeek om aldaar het vermaarde Eurominiementornooi te betwisten. Uiteraard waren de verwachtingen veeleer laaggespannen. Dat kan moeilijk anders wanneer je het in het voortornooi moet opnemen tegen twee eersteklassers (Zulte-Waregem en Sporting Charleroi) en FC Luik, van wie de leeftijdsgenoten de afgelopen tweede seizoenshelft in hun reeks zowat met iedereen de vloer aanveegden.

In de eerste match, tegen Zulte-Waregem, bleek dat Zulte weliswaar meer balbezit had, maar nauwelijks doelgevaar creëerde, al moet gezegd dat onze doelman een vrijschop prima pareerde. Onze jongens kwamen meer en meer in de match en op een van de aanvallen werd beheerst afgewerkt: 1-0 ! Vervolgens verrommelde het spel – ook onze keeper had amper nog werk op te knappen –, maar met een spijtige (onterechte?) penalty kwam Zulte langszij: 1-1, maar de start was allerminst gemist.

Met vereende moed werd enkele uren later de match tegen Sporting Charleroi aangevat. En het moet gezegd: als de Zebra's hun drie loepzuivere kansen in het eerste kwartier hadden afgewerkt, was de match, en ook het tornooi voor ons gespeeld geweest. Maar ook in voetbal geldt de wet van Murphy: wie de kansen mist, krijgt het deksel op de neus, en zo geschiedde: 1-0 na een mooie aanval, waarbij in de afwerking wel een herkansing nodig was. Even standhouden, met een verdediging en een doelman die tot diep in het veld de kalmte bewaarden, en toen was de winst binnen!

Intussen had de bescheidenheid van het tornooibegin plaats gemaakt voor een zekere vorm van lichte overmoed: winst en mogelijk zelfs een gelijkspel tegen FC Luik zou volstaan voor kwalificatie voor het hoofdtornooi een week later. De Luikenaars misten hun start echter niet en na een goede tien minuten hadden we er twee in het mandje liggen. Op achtervolgen aangewezen in de tweede helft, en dus werd de druk op de baldrager verhoogd. Met resultaat, want in geen tijd stond de teller gelijk: 2-2. De spanning was te snijden, en ook in de tribune namen de decibels toe. Het moet gezegd dat onze jongens niet op het gelijkspel speculeerden, maar vol in de aanval gingen wanneer zich de kans voordeed. Dubbel en dik jammer is het dan ook dat we ons in de allerlaatste seconde gewonnen moesten geven, nadat een vrijschopbal onhoudbaar in de winkelhaak was verdwenen. Aftrappen was niet meer nodig. Even de ontgoocheling verbijten, en dan onder supportersapplaus naar de kleedkamers.

Uiteindelijk won Zulte-Waregem de groep, en mogen zij op het hoofdtornooi Malaga CF, Borussia Mönchenbladbach, PSV Eindhoven en Club Brugge in de ogen kijken.

Proficiat aan deze euroselectie U13-U14 van FC Landen, die iedereen een spannende en vermakelijke voetbaldag hebben bezorgd!